Oktober
Alle har vi et talent, måske har det bare ligget gemt
Jeppes Led mod Toftum Bjerge
Toftum Bjerge står meget markant i landskabet. Skrænterne tårner sig op fra Limfjorden, og det skyldes, at de er såkaldte randmoræner, levn fra istidens hårde behandling af det danske landskab, hvor isen skubbede ler og sand sammen i lag. Med sit højeste punkt på 50 meter er udsigten fra Toftum Bjerge storslået. Der kan ses til Oddesund, Thyborøn, Thy og Thyholm.
Den allerførste gåtur mellem forfatteren Johannes Buchholtz og hans kommende kone, Olga, gik hertil, og det var et sted de vendte tilbage til mange gange – blandt andet i selskab med deres mange forfatter- og kunstnervenner. Naturen og udsigten tiltrak også malere i stort tal i 1930’erne og 1940’erne, hvor de samme kunstnere vendte tilbage igen og igen. En stor samling af disse malerier findes i dag på Struer Museum.
Museumsleder ved Struer Museum, Jesper Bækgaard
Som skabt for en paraglider
Fortidens voldsomme naturkræfter har efterladt terrænet med perfekte konturer og dejlige, stejle skrænter. Set oppefra har området et råt, brutalt og samtidig idyllisk udtryk. Det giver mulighed for store oplevelser for paragliderpiloter fra nær og fjern.
Toftum Bjerge er kendt i paragliderkredse i store dele af Europa. I Danmark har området ry for at være blandt de absolut bedste steder til “verdens mest fredelige ekstremsport”.
I udlandet er stedet kendt for de gode forhold, som også inkluderer de fantastiske overnatningsmuligheder på Toftum Bjerge Camping og i sommerhusene.
Stedet har været brugt af paraglidere og hangglidere siden 1970’erne, og er i dag et af de absolut foretrukne flyvesteder for Struer-klubben Parafun.
Poul Henriksen
Struer-klubben Parafun