Juni

Du skal drømme dine drømme, lytte til dit hjertets slag

 

 

Tambohus mod Jegindø

Før dæmningen blev bygget i 1915 var der færge over Tambosund til Tambohus Kro, der havde kongelig privilegeret ret til færgeriet. Helt op til midten af 1900-tallet var der dog også forbindelse mellem Jegindø og omverdenen med rofærge fra det nord-østlige Bøhløre til Hestør Odde på Mors.

Første gang Jegindø nævnes i de historiske kilder, er i et syvhundrede år gammelt håndskrift fra et sjællandsk kloster. Heri kaldes øen for Eg-ø, og det oplyses at Valdemar den 2. ejede et hus her. Af de kongelige bebyggelsesrester blev selve borgbanken gravet væk omkring 1844, mens en større mængde sten blev brugt til et havedige.

Museumsleder ved Struer Museum, Jesper Bækgaard

 

 

Her plejes naturen og biologien

Tambohuse omgivet af fjord, strandenge og kær er en sand naturperle. Her hersker en fred og ro af de sjældne. Midt i dette naturparadis ligger Tambohus Kro, som har eksisteret siden 1842 og byder på ægte og hyggelig kroatmosfære. Tambohus kro ligger blot et stenkast fra Limfjorden, og fra kroens restaurant og værelser er der en enestående panorama udsigt over fjorden og Jegindø.

Tambohus Kro er kendt for et 1. klasses køkken med fokus på råvarer fra lokale leverandører. I kroens baghave findes et helt særligt naturområde Hellerød Kær, hvor der vokser mere end 150 forskellige plantearter heriblandt sjældne orkideer og kødædende planter. Lodsejere og lokale plejer kæret med den helt særlige galloway kvægrace. Af og til afholder Tambohus Kro galloway arrangementer, med det gode kød på menuen.

Der er anlagt stier i Hellerød Kær, så det spændende planteliv og de særegne galloway dyr kan studeres på nærmere hold. Prøv også vandreturen Jegindø rundt eller den smukke kysttur fra Tambohuse til Søndbjerg Strand. De trætte vandreben kan også hviles på Tambosund Camping, som med en beliggenhed ved vandkanten er en af Danmarks bedst beliggende campingpladser.

Tambohus Kro og Tambosund Camping ligger perfekt for cykelferie, vandreferie, golfferie, eller for folk, der bare ønsker fred og ro i en pragtfuld natur. Vest herfor finder du Hvidbjerg by med små hyggelige butikker, galleri ”Missisippi” og kulturstedet ”Midtpunkt”.

Tina Charlotte Moustgaard Pedersen
Biolog, Struer Kommune