Maj
Så gid du ej blir’ lydefri, så længe du består
Bremdal strand mod Vralden, Siloen og Struer Havn.
I 1850 havde Struer Limfjordens næststørste handelsflåde, men ingen havn. Det var købmand og konsul i Holstebro H.P. Rygaard, som satte gang i det hele. Efter Aggertangens
gennembrud i 1825, fik han, som de andre købmænd i Holstebro, øje på mulighederne, der ville være ved en havn i Struer. H.P. Rygaard var dog den der tog den største konsekvens, i det han flyttede både sig selv og sine aktiviteter til Struer. Han havde 12 skibe i søen, ejede landbrug, to teglværker og tømmerplads. Korn blev sendt til Norge med træ i returlast og til England med kul i returlast; fra Hamborg havde skibene vin og kolonialvarer med tilbage. På grund af den udvikling, som H. P. Rygaard satte i gang blev den nye hovedvej fra Holstebro til Oddesund lagt forbi Struer, og derfor besluttedes det også at bygge Holstebro Havn ved Struer. Havnen blev indviet i 1856, og da man nu havde en havn gav det også mening, at Jyllands første jernbane skulle ende her. Resten er historie, som man siger. Efter banens anlæggelse voksede Struer eksplosivt i flere årtier.
Museumsleder ved Struer Museum, Jesper Bækgaard
Struer fra søsiden
I det sydvestlige hjørne af Limfjorden, nær Venø, ligger en af fjordens fineste og største lystbådehavne med sine ydermoler strakt ud som velkomst til Struer.
Turen kan være lidt barsk ned over Kås bredning, men vind og bølger aftager straks du når ned forbi Venø – om du vælger at sejle øst eller vest om øen.
Efter fortøjning i havnen er der ikke langt til gågade og et udvalg af gode spisesteder og dagligvarebutikker. Kunst, musik og kultur er der også plads til, og rundt om det hele en herlig natur med skov, badestrand og fint fiskevand.
Har du svært ved at forlade dette smørhul igen, er der gode muligheder for at ankre eller benytte en af de fem fortøjningsbøjer ved Kleppen og Venø til en ekstra nat eller to.
Henning Dahlgaard
Struer Sejlklub
Tip:
Kommer du i stedet i bil til Struer, finder du gode P-muligheder på havnen. I 1. række mod Fjorden finder du autocamperplads ved Sejlklubben, Kurbad Limfjorden, spisesteder. Hotel mm. i gågaden. Vandrehjem og en herlig campingplads lige ned til stranden ved Kajak- og Roklubberne i Bremdal.
Se mere på: http://www.struer.dk/borger/kultur-og-fritid/turist-i-kommunen