Januar

Vinterdage, må vi smage på dit drømmesyn?

 

 

Kilen og dæmningen set fra Resensiden. 

Et imponerende syn må det have været i 1085, da en hel vikingeflåde angiveligt lå herinde i Kilen. Det var Knud den Hellige, som havde kaldt flåden sammen for at tage på togt til

England. Desværre dukkede han aldrig selv op, og flåden blev spredt igen, da høsten kom. Kong Knud gav bøder til de, der tog hjem, hvilket førte til oprøret, der endte med mordet på Kong Knud i Skt. Albani Kirke i Odense.

Før dæmningen mellem Struer og Bremdal kom til i 1856 måtte man vandre over odden, hvilket ikke var en ufarlig manøvre, men den eneste anden mulighed ville være at gå hele vejen rundt om Kilen. Der har dog eksisteret en bro tidligere. I 1589 beordrede kongen lensmanden på Quistrup at bygge en bro, men den blev revet væk af isen allerede i 1640.

Museumsleder ved Struer Museum, Jesper Bækgaard

 

 

Motion i smukke omgivelser

Da Struer for 35 år siden skulle have en ny atletikklub, lå det lige for at opkalde den efter Kilen, der tidligere var en arm af Limfjorden men nu er en sø omgivet af naturskønne og frodige bakker. En smuk og særpræget natur hovedsageligt formet af strømmende vand under isens afsmeltning for ca 15.000 år siden. Mere viden herom kan findes i bunden af Kilen ved Naturskolen Kjærgaard Mølle. Tæt herpå finder du P-plads ved skov og hede.

Ruter og stier i området bruges flittigt af gående og løbemotionister. AK Kilens medlemmer har trænet der gennem mange år. Klubben har desuden mange gange arrangeret løb i Kilens smukke omgivelser.

Nyeste skud på stammen er motionsløbet Kilen Rundt, der hvert år finder sted den tredje tirsdag i maj. Løbet samler over 1000 deltagere og både den korte rute på 5 og den lange på 10 kilometer runder bakkerne ved den sydøstlige del af Kilen.

Jan Kaare
Løbeklubben AK-Kilen